Městská nemocnice Ostrava obdržela 20 monitorů dýchání pro novorozence

Městská nemocnice Ostrava obdržela 20 monitorů dýchání pro novorozence

02. 05. 2018 | Dětské oddělení Městské nemocnice Ostrava obdrželo prostřednictvím Nadace Křižovatka 20 monitorů dýchání pro novorozence. 19 z nich bylo zakoupeno díky společnosti ČSAD Ostrava.

Městská nemocnice Ostrava obdržela 20 monitorů dýchání pro novorozence

V pátek, 27. dubna převzala primářka dětského oddělení MUDr. Alice Nogolová darovaných
20 monitorů dýchání, které budou sloužit pro kontrolu dýchání na dětském a novorozeneckém oddělení. Monitory dechu hlídají zástavu dechu, ale také apnoe (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spouští alarm, aby přivolal pomoc rodiče či ošetřujícího personálu, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc. Výrazně tak pomáhají v boji proti Syndromu náhlého úmrtí kojenců.

„Je to pro nás obrovská pomoc. Můžeme tak vybavit další lůžka těmito potřebnými zdravotnickými pomůckami, o jejichž funkčnosti a pomoci jsme se v naší praxi již několikrát přesvědčili“ oceňuje darované monitory a pomoc dárců MUDr. Nogolová.

Nadace Křižovatka je mimovládní nezisková organizace. V České republice se jako jediná systematicky zabývá Syndromem náhlého úmrtí kojenců (SIDS), který označuje náhlé úmrtí dítěte do jednoho roku života, které není možné předvídat na základě zdravotního stavu a většinou k němu dochází po uložení ke spánku, přičemž není možné vypátrat žádné vnější zavinění nebo způsobení smrti. SIDS zůstává jednou z hlavních příčin úmrtí dětí ve vyspělých zemích a spolu s jinými nevysvětlitelnými úmrtími se vyskytuje u 1 ze 3000 dětí.

„Za více, než 20 let své existence jsme pomohli díky štědrosti sponzorů a dárců vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic téměř 7.000 monitory dechu v celkové hodnotě 30 milionů Kč“ uvádí k činnosti Nadace Křižovatka její ředitelka Mgr. Štěpánka Pokorníková.

„Také my jsme rádi, že jsme mohli podpořit tak užitečnou věc a přispět tak ke klidnějšímu spánku rodičů“ říká Tomáš Vrátný, předseda představenstva společnosti ČSAD Ostrava. „ČSAD Ostrava se pravidelně věnuje projektům sociální odpovědnosti. Podporujeme také např. ostravský basketbal nebo mobilní hospic Ondrášek a jsme rádi, když ve městě, kde podnikáme, můžeme pomoct“ dodává ke svému příspěvku pro Městskou nemocnici Ostrava Vrátný.



Warning: Use of undefined constant  4 - assumed ' 4' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.ostragroup.cz/www/template/en/pages/blog.php on line 66