Fakultní nemocnice v Ostravě obdržela 25 monitorů dechu pro novorozence

Fakultní nemocnice v Ostravě obdržela 25 monitorů dechu pro novorozence

12. 11. 2020 | Neonatologické oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě obdrželo prostřednictvím Nadace Křižovatka 25 monitorů dechu pro novorozence. 20 z nich bylo zakoupeno díky společnosti OSTRA GROUP, která tímto navazuje na spolupráci s Nadací Křižovatka probíhající od roku 2018, kdy podpořila tento projekt darem 19 monitorů dechu pro Městskou nemocnici Ostrava.

Fakultní nemocnice v Ostravě obdržela 25 monitorů dechu pro novorozence

Ve středu 11. listopadu převzala primářka dětského oddělení MUDr. Hana Wiedermannová 25 monitorů dechu, které budou sloužit pro kontrolu dýchání na dětském a novorozeneckém oddělení. Monitory dechu hlídají zástavu dechu neboli apnoe a okamžitě spouští alarm, aby přivolal pomoc rodiče či ošetřujícího personálu, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc. Výrazně tak pomáhají v boji proti Syndromu náhlého úmrtí kojenců. 

„Jsme velmi vděční nadaci Křižovatka a jejím sponzorům, že nám tyto monitory poskytuje. Každý novorozenec je během svého pobytu na našem oddělení monitorován, navíc si maminka může monitor dechu zapůjčit i domů,“ oceňuje darované monitory a pomoc dárců primářka dětského oddělení MUDr. Hana Wiedermannová. 

Nadace Křižovatka je mimovládní nezisková organizace. V České republice se jako jediná systematicky zabývá Syndromem náhlého úmrtí kojenců (SIDS), který označuje náhlé úmrtí dítěte do jednoho roku života, které není možné předvídat na základě zdravotního stavu a většinou k němu dochází po uložení ke spánku, přičemž není možné vypátrat žádné vnější zavinění nebo způsobení smrti. SIDS zůstává jednou z hlavních příčin úmrtí dětí ve vyspělých zemích a spolu s jinými nevysvětlitelnými úmrtími se vyskytuje u 1 ze 3000 dětí.

„Za 25 let své existence jsme pomohli díky štědrosti sponzorů a dárců vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic téměř 8.500 monitory dechu v celkové hodnotě 34 milionů Kč,“ uvádí k činnosti Nadace Křižovatka její ředitelka Mgr. Štěpánka Pokorníková. 

„Jsme opravdu velice rádi, že jsme opět mohli podpořit tento užitečný projekt a přispět tak ke klidnějšímu spánku rodičů,“ říká Tomáš Vrátný, předseda představenstva společnosti OSTRA GROUP. „Skupina OSTRA GROUP pravidelně podporuje projekty sociální odpovědnosti jako je například mobilní hospic Ondrášek, či Centrum pro mentální handicap Čmeláček. Je pro nás ctí , když ve městě, kde podnikáme, můžeme pomáhat,“ dodává ke svému příspěvku pro Fakultní nemocnici v Ostravě Tomáš Vrátný.