KAR group představil na veletrhu CZECHBUS 2023 nový Crossway EL ELEC

KAR group představil na veletrhu CZECHBUS 2023 nový Crossway EL ELEC

22. 11. 2023 | Na svém stánku v rámci středoevropského veletrhu autobusů, hromadné dopravy, telematiky a servisní techniky CZECHBUS 2023, představila společnost KAR group, autorizovaný prodejce značky IVECO BUS, nový model tohoto výrobce CROSSWAY Low Entry ELEC ve verzi dlouhé 13 m v městském provedení.

KAR group představil na veletrhu CZECHBUS 2023 nový Crossway EL ELEC

Plně elektrický model Crossway LE ELEC kombinuje vlastnosti, díky nimž je řada Crossway úspěšná od svého uvedení na trh – provozní rentabilitu a flexibilitu – se všemi výhodami elektromobility. Řada Crossway navíc s tímto zbrusu novým modelem získává již čtvrtý titul "Udržitelný autobus roku" v kategorii meziměstských autobusů poté, co v roce 2023 zvítězila s modelem Crossway Low Entry Gas Hybrid kompatibilním s biometanem, v roce 2020 s verzí Natural Gas a v roce 2018 s verzí Low Entry Gas. Ocenění získal nový model na mezinárodním veletrhu BUSWORLD, který se konal v první polovině října v Bruselu.

Crossway LE ELEC je vybaven centrálním elektromotorem (výkon 310 kW a maximální točivý moment 3 000 Nm) a napájen lithiovou baterií NMC (nikl, mangan, kobalt), kterou sestavila společnost FPT Industrial. Tato modulární baterie nejnovější generace nabízí vynikající energetickou hustotu a nabíjecí kapacitu. Sestava 5, 6 nebo 7 bateriových článků rozdělených mezi střechu a zadní prostor poskytuje výkon 346 kWh, 416 kWh a 485 kWh u verze třídy I, resp. 416 kWh a 485 kWh u verze třídy II (meziměstské autobusy). 

Model Crossway LE ELEC lze dobít během několika hodin v depu pomocí samostatné zásuvky COMBO CCS2 a je k dispozici také s volitelným dobíjením pomocí vzestupného nebo sestupného pantografu. Poskytuje vysoký výkon s dojezdem přibližně 400 km – což je dostatečná autonomie pro plné zajištění přeprav za hranicemi města bez lokálních emisí. 

Cestujícím je k dispozici 44 sedadel ve 12m verzi, 13m verze pak nabízí sedadel 48. Osoby na invalidním vozíku mohou využít manuálně ovládanou nástupní rampu. Komfort cestujících zajišťuje centrální klimatizace, elektrické nezávislé topení a řada přípojných míst pro dobíjení telefonů.

Konstrukce modelu CROSSWAY LE ELEC je odvozená od verze na palivo CNG, a zachovává si tak nízké těžiště a vynikající jízdní vlastnosti jako u ostatních verzí. Je v souladu s nejpřísnějšími bezpečnostními normami, jako je nařízení R118. Do prodeje se nové modely CROSSWAY LE ELEC dostanou v roce 2024.

KAR group, a.s. patří mezi největší autorizované prodejce značky IVECO BUS v České republice V letošním roce dodá na trh 172 autobusů, z nichž téměř polovinu tvoří modelové řady Urbanway, Streetway a Crossway. Druhou polovinu dodávaných autobusů tvoří midibusy Rošero. Celkem 89 midibusů Rošero je v roce 2023 dodáváno Karlovarskému kraji pro posílení místní dopravní infrastruktury. 

KAR group patří do silné skupiny Ostra. Ta nabízí komplexní služby pro dopravce. V rámci této skupiny – společnost ČSAD Logistik Ostrava otevřel nové logistické centrum v Mohelnici a navýšil tak celkovou kapacitu na 64 tisíc paletových míst. Společnost Nikey, provozovatel sítě čerpacích stanic a mycích center, dokončuje novou čerpací stanici v těsné blízkosti D1 v Antonínově Dole u Jihlavy. Velmi úzce spolupracuje na tomto projektu s Eurowagem. V roce 2024 dojde k fúzi společnosti Schäfer & Sýkora se společností Adip a distribuce náhradních dílů a příslušenství v ČR bude nadále probíhat už pouze pod značkou Adip. Součástí skupiny je i závodní tým Fesh Fesh, pro který byl rok 2023 úspěšný. Šéf týmu, Tomáš Vrátný, který je zároveň pilotem a majitelem celé skupiny, se na Rallye Dakar 2023 umístil na celkovém 9. místě v kamionech, obsadil třetí pozici na Rallye du Maroc a získal tak zároveň titul vicemistra ve FIA světovém šampionátu v dálkových rallye.