Rekreační oblast Palava získá nové sociální zázemí a občerstvení

Rekreační oblast Palava získá nové sociální zázemí a občerstvení

12. 02. 2024 | Nové hygienické zázemí, občerstvení ale také nové cykloboxy pro uložení jízdních kol se už letos začnou stavět v rekreační oblasti Palava. Město nyní vybralo zhotovitele, který objekt vybuduje na místě stávajících toalet a občerstvení poblíž dětského hřiště.

Rekreační oblast Palava získá nové sociální zázemí a občerstvení

„Stávající budova toalet a bufetu je v nevyhovujícím stavu. Palava je celoročně vyhledávanou lokalitou a kompletní obměna zázemí pro návštěvníky je nutností. Výběrového řízení se zúčastnili dva zájemci, vyhrála ho firma Cubespace, s.r.o.,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

„Demolice stávajícího objektu, nové inženýrské sítě a vybudování nového objektu přijdou na necelých 10 milionů korun,“ dodal starosta s tím, že druhý zájemce v pořadí nabídl cenu o téměř 2,5 milionu vyšší.

Na prostranství poblíž vstupu do rekreační oblasti ze sídliště Sever vyroste členitá modulová stavba s celoplošným dřevěným obložením. Rozdělená bude do tří hlavních částí, chodníčky propojí zpevněné plochy u budovy se stávající komunikací vedoucí podél dětského hřiště směrem k vodní ploše.

„V horní části umístěné nejblíž k sídlišti Sever bude občerstvení s výdejním okénkem a venkovním posezením. To bude rozmístěné na terase částečně kryté pergolou a také na pobytové terase umístěné na střeše objektu. V další části bude na straně k dětskému hřišti sociální zázemí pro veřejnost včetně bezbariérové toalety, umístěné zde budou také sklady a zázemí pro provozovatele rekreační oblasti. Spodní část pak nabídne sprchy, tři pro muže, tři pro ženy,“ vyjmenoval vedoucí odboru správy a rozvoje města Milan Vítek.

Výškové úrovně mezi jednotlivými moduly budou propojovat terénní schodiště, chybět nebudou ani posedové stupně. V samostatně stojící částí nad novým objektem pak přibydou cykloboxy. Pětice boxů poskytne zázemí pro umístění až deseti jízdních kol nebo třeba pro uschování dětských kočárků.

Stavbě modulového objektu bude předcházet demolice stávající budovy, vybudovat bude nutné také novou vodovodní přípojku, nové připojení elektřiny nebo napojení na stávající kanalizaci. Na střeše objektu bude kromě pobytové terasy také část zelené střechy nebo prostor pro umístění fotovoltaických panelů.

Realizace je naplánovaná na letošní rok, aktuálně se dojednává harmonogram stavebních prací. Na řadu by ještě letos mělo přijít také další vylepšení rekreační oblasti. Projekt, který se nyní dokončuje, postupně počítá s rekonstrukcí veřejného osvětlení, úpravou komunikací i břehů, doplněním zeleně i vytvořením nových odpočinkových zón s možností posezení poblíž vodní hladiny. Oblast by měly doplnit také veřejné grily, vodní prvky, molo nebo skluzavky. Konkrétní práce budou rozdělené do etap, záležet bude na tom, na co se městu podaří získat dotace.