Technickou kontrolu raději neodkládejte!

Technickou kontrolu raději neodkládejte!

17. 03. 2021 | Aktuální vládní opatření vydaná v souvislosti s pandemií Covid-19 umožňují prodloužení platnosti státní technické kontroly o deset měsíců. Toto opatření bylo vydáno především jako pomoc pro ty, kterým nákladní či osobní vozidla uvízla v jiném okrese, kraji, či státě, případně provozovatelé či řidiči jsou nemocní nebo v karanténě, či z nějakých jiných vážných důvodů nemohou na technickou prohlídku dojet. Ovšem pozor, pokud již někdo využil pro vozidlo se stejnou registrační značkou toto "zvýhodnění" již v loňském roce, podruhé to využít nelze. Ministerstvo dopravy ČR tak jednoznačně doporučuje technickou kontrolu neodkládat a řídit se původními termíny platnosti. U motorek, některých traktorů a také např. u vozidel s ADR odklad nelze využít vůbec.

Technickou kontrolu raději neodkládejte!

Stanice technické kontroly TESTCAR jsou stále normálně v provozu, v současné situaci prakticky nejsou čekací doby a vše je možné provést v maximální rychlosti. Samozřejmě s dodržením všech hygienických požadavků, které dnešní doba přináší. Přesunem provedení technické prohlídky na jiný měsíc riskujete naopak zdržení, protože se může vaše vozidlo potkat ve frontě s vozidly, která pojedou na STK ve svém běžném termínu.
 
U mezinárodní dopravy je potřeba si dále uvědomit, že opatření přijaly kromě České republiky už jen dvě země EU - Itálie a Malta. Absolvováním technické kontroly v řádném termínu si zcela určitě ušetří provozovatel značné problémy s vysvětlováním a pravděpodobně i pokuty.
 
Vše se týká samozřejmě i osobních vozů. Také naše stanice technické kontroly STK RITZ pro osobní vozidla v Novém Jičíně je stále v normálním provozu. 
Určitě existuje velká část řidičů, kteří se starají o své vozidlo z hlediska servisu i provedení technické prohlídky zodpovědně, ale bohužel velká část veřejnosti opatření pochopila tak, že je vystaven generální pardon na udržování vozidla v odpovídajícím technickém stavu. Zde je důležité i poznamenat, že v případě nehody se pojišťovna vždy dívá na to, v jakém technickém stavu vozidla jsou a hledá cokoliv, co by mohlo pojistné plnění snížit. Zde je chybějící technická prohlídka docela dobrým vodítkem. 
V minulosti sloužila technická kontrola mj. jako kontrola vozidla před dovolenými, přeci jen, vozíme v automobilu především sebe a své blízké a je vhodné být si jistý tím, že vozidlo je v pořádku. A když nyní moc necestujeme, není tedy vhodná doba pověnovat se našim vozidlům?
 
Máte zájem o STK na nákladní vozidla? Kontaktujte nás.
Máte zájem o STK na osobní vozidla? Kontaktujte STK RITZ.