Víte, co je to HVO?

Víte, co je to HVO?

26. 03. 2024 | HVO představuje biopalivo, u něhož se emise CO2 snižuje až o 90 % a najdete ho třeba na první stanici na biopalivo HVO100 v Česku, kterou otevřel Eurowag ve spolupráci s Nikey v Truck Parku u Jihlavy.

Víte, co je to HVO?

HVO (zkratka pro hydrogenovaný rostlinný olej), neboli obnovitelná motorová nafta, má tu výhodu, že je tzv. drop-in palivem a dosahuje přibližně 90% úspory skleníkových plynů při použití zbytků a odpadů jako vstupní suroviny. Obnovitelná nafta neboli HVO je někdy zaměňována s bionaftou nebo FAME (methylester mastných kyselin). HVO má podobné chemické složení jako fosilní nafta. Tato chemická podobnost umožňuje používat obnovitelnou naftu ve všech vznětových motorech až do 100% koncentrace nebo ji míchat v libovolném poměru s fosilní naftou. Bionafta a fosilní nafta mají odlišné složení, proto nemohou fungovat jako vzájemná náhrada. Podíl FAME nad 7 % vyžaduje úpravu motoru.

Zájem o HVO100 neustále roste

Nová čerpací stanice se nachází na trase dálnice D1 u Jihlavy (Červený kříž) a vznikla v rámci franšízové spolupráce se společností Nikey. Jihlava Truck Park se tak stal součástí akceptační sítě Eurowag, jež v současné době čítá 177 stanic v Evropské unii, kde lze HVO100 tankovat. Nejrozšířenější je tento typ biopaliva v zemích Beneluxu a Skandinávie. Do budoucna Eurowag plánuje možnosti tankování HVO100 dále rozšiřovat a nabízet je ve všech svých evropských truck parcích, kterých je nyní okolo třicítky. O tankování HVO100 má kromě DC Schenker zájem i několik dalších známých logistických společností.